Jednoduchý a levný oběd/večeře: Cuketové „bramboráky“

Tento recept si zamilujete, protože je velmi chutný, jednoduchý, finančně nenáročný a také vcelku rychlý!

Cukety jsou v létě na každém „rohu“, tak pojďme na to. 🙂

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 větší cukety (cca 1,5 kg)
  • 3 vajíčka
  • 1 větší mrkev
  • 100 g špaldové mouky a 50 g ovesné mouky (jednoduše rozemlít ovesné vločky)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 zarovnaná lžíce majoránky a provensálského koření
  • sůl a pepř dle chuti
  • lžíci oleje na potření pečícího papíru

Postup:

Oloupeme si slupku od cukety, cuketu umyjeme a nastrouháme ji nahrubo (nebo na jemno? – jak kdo má rád 🙂 ) a osolíme. Cuketě dejte chvíli čas, asi čtvrt hodinky, aby pustila vodu a pak z ní rukama důkladně vyždímejte vodu.

Nastrouhejte k ní mrkev, přidejte vejce, rozmačkaný česnek, pepř a koření a nakonec zahustěte moukou – tu přidávejte postupně, u tohoto receptu se velmi špatně odhaduje množství mouky, protože jednak každá cuketa je jiná a každý z nás cuketu jinak vyždímá.

Připravíme si plech vyložený pečícím papírem, pomocí šikovného kuchyňského „štětce“ rozetřeme olej a tvarujeme na něj cuketové bramboráčky.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 15 minut (jak kdo má rád), otočíme je na druhou stranu a dopékáme dalších cca 10 minut.

Pokud si k cuketovým plackám připravíte ještě tvarohový dresink, máte skvělý vyvážený oběd či večeři! 🙂

Na tvarohový dresink pouze potřebujete:

  • polotučný tvaroh ve vaničce – můžete zjemnit 2 lžícemi jogurtu nebo 12 % zakysané smetany
  • bylinky dle vaší chuti – doporučuji petrželku, pažitku, tymián, ..
  • sůl a pepř

Tento pokrm obsahuje :

  • spoustu vlákniny a vitaminů (cuketa a mrkev)
  • kvalitních sacharidů (ovesná mouka)
  • plnohodnotných bílkovin (tvarohový dresink)
  • kvalitní tuky (vajíčka)

Dobrou chuť!

Komplexní diagnostická konzultace za 1250,- Kč 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.