Jezte zeleninu! + jaké účinky a kolik vlákniny má určitý druh zeleniny?

Jezte zeleninu! + jaké účinky a kolik vlákniny má určitý druh zeleniny?

„Zeleninu moc nejím, jen občas.“ Poznáváte tuhle větu? Říkáte ji vy nebo někdo ve vašem okolí?

Když se přeneseme zpět do minulosti, tak co se nejvíce jedlo? Ano – byla to právě zelenina. Proč?

Nemyslím si, že by dříve někdo zkoumal složení a zajímal se, proč je zelenina tak prospěšná. Bylo to ryze z praktických důvodů. Ale dnes už víme, co všechno zelenina obsahuje, čím nám může být prospěšná z knih, časopisů a internetu. Věnujeme tomu ale vůbec pozornost? Pokud ano, jsme schopní ji zařadit do jídelníčku?

Zelenina je velice bohatá na vitamíny skupiny A, B, C, E,  betakaroten, hořčík, zinek, draslík, sodík, fosfor, železo, kyselinu listovou a spoustu dalších. To všechno naše tělo potřebuje a proto se doporučuje alespoň 500 g zeleniny na den v syrové či upravené podobě.
Zvýšení příjmu zeleniny sníží riziko akutních kardiovaskulárních příhod, napomůže k redukci váhy a zlepší vaše trávení. A to už přece stojí zato. Nebo ne? Přemýšlejte! Jezte zdravě!

Dá se říct, že zelenina je téměř bez kalorií, což je skvělá zpráva nejen pro lidi, kteří se nacházejí v redukci hmotnosti. Pokud zvýšíme konzumaci zeleniny, nebudeme mít takový hlad a doplníme velké množství vlákniny.

Konkrétní zelenina – na co je dobrá a kolik obsahuje gramů vlákniny na 100 g?

  • Hlávkový salát
    – je zdrojem železa, kyseliny listové a antioxidantů, odstraňuje problémy se zácpou, odstraňuje únavu
    – obsahuje 2,5 g vlákniny
  • Rajčata
    snižují cholesterol, zlepšují imunitu, velkým zdrojem vitamínů B
    – obsahují 1,7 g vlákniny

 

 

 

 

 

  • Mrkev
    mrkev je bohatá na draslík a vitamín C, což zlepšuje pokožku, podporuje růst vlasů
    3,6 g vlákniny

  • Červená řepa
    – je bohatým zdrojem antioxidantů, snižuje cholesterol v krvi, zlepšuje nehty, vlasy a pleť, hodí se k detoxikaci těla
    – 2,6 g vlákniny
  • Okurek
    obsahuje 90 % vody, proto napomáhá při suché pokožce, díky vitamínům A, B a C dodá energii a zlepšuje imunitu
    – 1 g vlákniny
  • Cuketa
    je  skvělá při detoxikaci organismu, vhodná při cukrovce, dně a revmatismu, má antibakteriální účinky
    – 1,1 g vlákniny
  • Červená paprika
    – obsahuje velké množství betakarotenu, vitamín C /dokonce mnohem více než citron a pomeranč/, díky vlákniny zlepšuje trávení
    3,6 g vlákniny
  • Zelený hrách
    vysoký podíl bílkovin! až 21 g na 100 g hrášku, zlepšuje činnost srdce, podporuje vývoj kostí
    – 1,2 g vlákniny
  • Kukuřice
    je zdrojem antioxidantů, velké množství draslíku, hořčíku a železa, podporují správnou funkci orgánů
    – 2 g vlákniny
  • Rukola
    silné protizánětlivé účinky, podporuje imunitní systém, pročišťuje krev
    – 1,5 g vlákniny
  • Cibule
    působí jako přírodní antibiotikum, snižuje hladinu cukru v krvi, podporuje činnost orgánů
    – 2,6 g vlákniny

  • Bílé zelí
    – vysoké množství vitamínu C, má nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny, zvyšuje odolnost proti stresu a posiluje imunitní systém
    2,8 g vlákniny

  • Brokolice
    velmi vysoký podíl draslíku, snižuje krevní tlak, zabraňuje předčasnému stárnutí
    3 g vlákniny

Komplexní diagnostická konzultace za 1250,- Kč 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.