Kuchařka pro krásnou a zdravou pleť + recepty

Kuchařka pro krásnou a zdravou pleť

Pečujete o svou pokožku jen v koupelně? Přesuňte se do kuchyně a bojujte proti stárnutí, dodejte pleti svěžest a rozlučte se s akné pomocí jídla.

Bojujte proti STÁRNUTÍ

Volné radikály, které vznikají ze smogu, kouření a UV záření se podílejí na vzniku vrásek a stárnutí pleti. Jejich protivníkem jsou antioxidanty, které můžeme do těla dostat díky vhodnými potravinami. Co jíst?

1. AVOKÁDO

 Obsahuje vitamin E – ten dokáže pleť vyhladit a podpořit ochranu před škodlivým slunečním zářením.

2. CITRUSY

Jsou zdrojem vitaminu C – ten tělo potřebuje k tvorbě kolagenu.

3. TUŇÁK

Obsahuje selen, což je antioxidant. Pro naše tělo má regenerační účinky, protože likviduje volné radikály. Zárověň posiluje kolagenová vlákna, díky nimž je pokožka hladká a pevná.

VYHNĚTE SE!

Jednoduchým sacharidům – bílá mouka a výrobky z ní, loupaná rýže. Tyto potraviny Vám zvednou hladinu cukru v krvi, na což reaguje slinivka, která vypustí inzulin. Kolagen a elastin v pleti přestávají plnit svoji funkci a vrásky jsou na světě. Dejte raději přednost celozrnným potravinám.

  • Recept:

Celozrnný chléb s avokádovou pomazánkou

Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužinu vydlabejte. Vidličkou ji rozmačkejte s trochou limetkové šťávy, solí, pepřem a utřeným česnekem. Můžete přidat i pár kapek olivového oleje. Hotovou pomazánku namažte na celozrnný chléb.

Dodejte pleti HYDRATACI

Bez patřičné hydratace nemůže docházet k obnově tkání a vrásky se prohlubují. Pleť nevypadá zdravě a už vůbec ne mladistvě. Vysoušení pokožky může zapříčinit topení, klimatizace, nepříznivé počasí, příliš mnoho slunečního záření, nevhodně zvolený krém nebo špatné stravovací návyky. Základem je dostatečný příjem tekutin a zdravé jídlo. Co jíst?

1. LOSOS

Tučné mořské ryby jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které se suchou nebo ekzematickou pleťí dokážou přímo zázraky!

2. OKURKA

Obsahuje více než 95% vody a navíc se v okurce nacházejí látky, které na pokožku působí hojivě.

3. JOGURT

Ti, kteří mají suchou pokožku, můžou mít problémy se zdravým osídlením střev správnými bakteriemi. To dokáže napravit bílý jogurt, který obsahuje probiotické bakterie. Správné fungování střev znamená i lepší  vstřebávání živin a nehromadění odpadních látek v těle, což je pro krásnou pleť důležité.

VYHNĚTE SE!

Alkoholu, kávě, silnému černému čaji a také příliš slaným a sladkým pokrmům. Hlavně alkohol a kofein působí na tělo diureticky a pleť i organismus tak ztrácejí potřebnou hydrataci.

  • Recept:

Lososový špíz s rajčátky, neloupanou rýží, mladým špenátem a jogurtovým dipem

Nejdříve si připravte marinádu: Smíchejte nadrobno nasekaný česnek s hrstí nasekané bazalky a lžící olivového oleje. Lososa nakrájejte na kostky a vložte do připravené marinády. Nechte marinovat v lednici alespoň hodinu. Kostky lososa a cherry rajčátka pak napichujte na grilovací špejle. Špízy grilujte asi 15 minut. Servírujte s vařenou neloupanu rýží, mladým špenátem a jogurtem smíchaným s nastrouhanou okurkou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

Zatočte s AKNÉ

Akné je nejčastěji způsobeno nadměrným hromaděním tukové látky (mazu) v mazové žláze, ve které pak dochází k přemnožení škodlivých bakterií. Pokud se chcete akné zbavit, budete se muset zamyslet i nad svou stravou. Vítané jsou potraviny bohaté na vitaminy a minerály – především zinek. Ke klíčovým zdrojům zinku patří maso (hlavně játra), ořechy, pohanka a také meruňky. Co jíst?

1. BATÁTY

Sladké brambory jsou bohaté na vitamin A, který pomáhá regulovat tvorbu mazu a vyhlazuje povrch pleti. Navíc jsou dobrým zdrojem vitaminu C, který se podílí na regeneraci pokožky.

2. DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Patří mezi skvělé zdroje zinku, který se přidává i do kosmetických produktů zaměřených na akné. Pomáhá při hojení tkáně, posiluje imunitní systém a reguluje hormony, které mohou zapříčinit tvorbu akné.

3. ŠPENÁT

Vitamin Eželezo pomáhají udržet v pleti kolagen, který ji zpevňuje a projasňuje. Zároveň působí protizánětlivě.

VYHNĚTE SE!

Konzumaci rafinovaného cukru, který stojí za řadou zdravotních problémů a dokáže zhoršit i stav pleti. Nenachází se pouze ve sladkostech, jako je čokoláda, sušenky nebo zmrzlina, ale i v pečivu, kečupu, instantních pokrmech nebo konzervách.

  • Recept:

Celozrnné těstoviny s paprikovou omáčkou a sýrem feta

Čtyři červené papriky rozpulte, zbavte semínek a pečte v troubě při 200°C asi 20 min. Mezitím si uvařte celozrnné těstoviny. Na olivovém oleji orestujte nakrájený česnek a nadrobno nakrájenou červenou cibulku. Orestovanou zeleninu vložte spolu s pečenými paprikami do mixéru, osolte, přidejte lžičku olivového oleje a rozmixujte dohladka. Tuto omáčku vmíchejte do uvařených těstovin a v pánvi ještě prohřejte se dvěma hrstmi mladého špenátu. Nakonec celý pokrm posypte nadrobeným sýrem feta a přidejte dýňová semínka.

Komplexní diagnostická konzultace za 1250,- Kč 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.