(NE)ZNÁMÁ QUINOA

(NE)ZNÁMÁ QUINOA

Quinoa byla dříve jídlem chudých lidí. Teď je ale vše úplně jinak, stala se z ní oblíbená superpotravina a absolutní hvězda, co se týče složení.

          Quinoa (čti kinua) neboli merlík chilský se podobá obilovinám, ale botanicky patří do stejné rodiny jako řepa, mangold či špenát. Existuje několik typů quinoi: červená, bílá, hnědá, fialová, černá, žlutá, oranžová.

          Quinoa obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin (organismus si je nedokáže vytvořit, musí je získávat z potravy), kromě toho je zdrojem železa, manganu, mědi, fosforu, hořčíku a zinku. Z vitamínů je bohatá na vitamin C, B a kyselinu listovou. Je plná vlákniny a antioxidantů. Vyrovnává hladinu cukru v krvi, snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění, neobsahuje lepek, ani cholesterol, je lehce stravitelná. Quinoa má vysoký obsah protizánětlivých phytonutrientů, obsahuje malé množství zdravých omega-3 mastných kyselin a ve srovnání s běžnými obilovinami má vyšší obsah mononenasycených mastných kyselin.

        Pomáhá při detoxikaci, má protirakovinné účinky, zabírá proti migrénám, prospívá ledvinám, podporuje růst svalové hmoty, je prevencí proti osteoporóze, snižuje vysoký krevní tlak, působí preventivně před rakovinou tlustého střeva, zklidňuje nervový systém, podporuje trávení a vyprazdňování a pomáhá při cukrovce.

        Příprava je velmi jednoduchá:

Připravuje se podobně jako rýže. Před vařením je dobré ji propláchnout pod proudem tekoucí vody, aby se odstranila její nahořklá chuť. Na jeden šálek quinoi budete potřebovat dva šálky vody – tedy poměr quinoa a voda 1:2, vhodné je vařit ji pod pokličkou  – stačí přivést k varu a nechat  “dojít”  asi 20 min.

        Lze ji použít do snídaňových směsí, salátů, rizota, do různých kaší, může se kombinovat s ovocem i zeleninou. Můžete ji použít jako náplň do paprik, či zelných závitků. Quinoa poslouží i jako zavářka a zárověň zahušťovadlo do polévek a klasicky jako příloha namísto rýže či kuskusu.

Tipy na vaření:

Zdravá snídaně

Uvařenou quinou smíchejte  s ovocem, medem, ořechy a rostliným mlékem.

Placky z quinoi s parmazánem

  • 2 šálky quinoi
  • 4-5 polévkových lžic najemno nastrouhaného parmazánu
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • kousek (cca 10cm) řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 vejce
  • petrželka
  • rostlinný olej vhodný na pečení

Quinou připravíme podle návodu. Řapíkatý celer  a česnek nakrájíme nadrobno a cca 5 min restujeme na rozehřáté pánvičce. Promícháme s vychladlou quinoou. Přidáme nadrobno nakrájenou petrželku, vejce, sůl, pepř a strouhaný parmazán, důkladně promícháme. Z hmoty tvarujeme malé placky a opečeme dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.

Čokoládový quinoa dort

  • 320 g vařené quinoy (cca 100 g v suchém stavu)
  • 100 ml podmáslí
  • 120 g rozpuštěného vychladlého másla
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 g třtinového cukru
  • 80 g kvalitního kakaového prášku 
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička sody

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Kulatou formu na dort vymažeme máslem a vysypeme špaldovou či jinou moukou. V míse smícháme podmáslí, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkový extrakt.

K mokré směsi přidáme vařenou quinou, třtinový cukr, kakaový prášek, prášek do pečiva, sodu a vše promícháme a vytvoříme řidší těsto. Těsto nalijeme do formy a dáme péct do trouby na 40-50 minut. Propečení dortu kontrolujeme pomocí špejle. Skvěle chutná s čerstvým ovocem. 

Quinoa rizoto

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 hrnky quinoi  v suchém stavu
  • 4 hrnky zeleninového vývaru (pokud nemáte, tak stačí voda, poté ale rizoto nebude tak chutné – musíte více dochutit)
  • 1 lžička olivového oleje
  • červená paprika
  • cuketa
  • červená cibule
  • petržel
  • sůl a pepř + bylinky, jaké máte rádi

Quinoi na 1 minutu orestujeme na olivovém oleji v hrnci, zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni vaříme 10 minut a poté ji ještě necháme „dojít“ dalších 10 minut – pokličku nezvedejte!

Na pánvičce si orestujeme červenou cibuli, přidáme nakrájenou cuketu a červenou papriku. Až zelenina změkne, směs okořeníme a osolíme a vše smícháme s uvařenou quinoí. Na závěr posypeme čerstvě nasekanou petrželkou.

 


Únava, stres, nadváha, necítíte se ve svém těle dobře = nejčastější trápení našich začínajících klientů. Nebuďte v tom sami a obraťte se na nás. Rádi Vám s tím pomůžeme a odhalíme Vám řešení. 

Stačí kliknout na tento odkaz, který Vás nasměruje na naše nabízené diagnostické konzultace. Zarezervujte si analýzu těla a konzultaci s výživovým specialistou JIŽ DNES.

Komplexní diagnostická konzultace za 1250,- Kč 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.