Recept: Letní bulgurové rizoto s cizrnou a zeleninou

Recept: Letní bulgurové rizoto s cizrnou a zeleninou

V momentálním opravdu letním počasí se snad každá žena vyhýbá pečení či úpravě jídla v troubě. Teplota v domácnostech se tím rapidně zvýší a hodně lidí nemá ve vysokých teplotách ani chuť k jídlu. Častým problém je otázka co vařit. Dnes tu pro vás máme rychlý, jednoduchý a chutný recept, také pro vegetariány! 🙂 

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 200 g bulguru – ve většině obchodů lze zakoupit pouze pšeničný bulgur světlé barvy, ideální je celozrnný bulgur hnědé barvy, který obsahuje vyšší podíl vlákniny
  • 100 g neuvařené cizrny nebo 1 plechovku uvařené cizrny
  • 1 střední cuketu
  • 1 lžíci olivového oleje na orestování zeleniny
  • 1 střední cibuli
  • pár rajčátek
  • bylinky dle chuti – např. provensálské byliny, mletá sladká paprika
  • pepř a sůl

Postup:

Existuje více způsobů, jak uvařit bulgur. Nejdříve ho pořádně minimálně 2x propláchneme vodou a vaříme ve vodě se solí (cca půl lžičky soli) v poměru 1:2 přibližně 15 minut. Pokud si koupíte neuvařenou cizrnu, je lepší ji namočit den předem do vody, abyste ji nemuseli poté tak dlouho vařit. Zdali jste tak udělali, cizrnu vaříme ve vodě 30 – 45 minut, dle tvrdosti, jak ji máte rádi. Pokud ji koupíte v plechovce, máte vystaráno, ale nám více chutná klasicky a čerstvě uvařená.

Na pánvi si na olivovém oleji orestujeme najemnou nakrájenou cibuli, poté přidáme nakrájenou cuketu na kostičky, podlijeme trochou vody (cca 100 ml) a dusíme ji pod pokličkou, dokud nezměkne. Dále k ní přidáme rajčátka a ještě chvíli dusíme. Celou směs případně dosolíme, opepříme a dochutíme dle chuti. Nám nejvíce vyhovují provensálské byliny a trošku mleté papriky. Uvařený bulgur nasypeme do zeleninové směsy, přidáme cizrnu a propojíme chutě důkladným smícháním.

Dobrou chuť!

1 porce obsahuje cca:

1 302 kJ/ 311 kcal        55 g sacharidů        12 g bílkovin        5 g  tuku        8 g vlákniny

 

Únava, stres, nadváha, necítíte se ve svém těle dobře = nejčastější trápení našich začínajících klientů. Nebuďte v tom sami a obraťte se na nás. Rádi Vám s tím pomůžeme a odhalíme Vám řešení. 

Stačí kliknout na tento odkaz, který Vás nasměruje na naše nabízené diagnostické konzultace. Zarezervujte si analýzu těla a konzultaci s výživovým specialistou JIŽ DNES.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.